Πασχαλινές Λαμπάδες από τα χεράκια σας

dsc08321cw

Όταν ήμασταν μικρά παιδιά περιμέναμε πως και πως από τον νονό ή τη νονά μας, να μας φέρει την πασχαλινή λαμπάδα, που θα ανάψουμε το βράδυ της Ανάστασης. Μεγαλώνοντας, η πασχαλινή λαμπάδα έγινε δική μας υπόθεση και ίσως να χάθηκε μαζί με τα χρόνια της αθωότητας κι εκείνη η γλυκιά προσμονή μιας υπέροχης λαμπάδας με τα στολίδια της και τα παιχνίδια της. Σίγουρα δεν είναι λίγες οι φορές που το βράδυ της Ανάστασης κρατήσαμε μια λευκή λαμπάδα που αγοράσαμε σε πακέτο των 5 για όλη την οικογένεια.

Όμως, γιατί να μην κάνουμε αυτό το όμορφο έθιμο της πασχαλινής λαμπάδας, να είναι μια ευχάριστη και δημιουργική ασχολία για εμάς, αν έχουμε χρόνο, αλλά και διάθεση;

Μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε την πασχαλινή λαμπάδα που θα κρατήσουμε στην Ανάσταση, μπορούμε να φτιάξουμε λαμπάδες που θα δωρίσουμε στους αγαπημένους μας και αν έχουμε βαφτιστήρια, μπορούμε φέτος να τους προσφέρουμε μια λαμπάδα που θα έχουμε φτιάξει με τα χεράκια μας. Υπάρχει καλύτερο δώρο από αυτό που δημιουργήσαμε μόνες μας με αγάπη και προσωπική φροντίδα;

Πως θα φτιάξετε χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες

Σκεφτείτε αρχικά για ποιους θέλετε να φτιάξετε λαμπάδες. Ανάλογα με τα πρόσωπα για τα οποία προορίζετε τις δημιουργίες σας, βγείτε στα μαγαζιά και αγοράστε τα υλικά που θα χρειαστείτε.

Θα ξεκινήσετε με την αγορά έτοιμων κεριών στο μέγεθος και τα χρώματα που προτιμάτε για κάθε πρόσωπο στο οποίο θα προσφέρετε τη λαμπάδα.

Τα υλικά διακόσμησης για να στολίσετε τις λαμπάδες σας είναι πάρα πολλά και ανάλογα με το ύφος της κάθε λαμπάδας, θα δείτε πως έχετε πολλές επιλογές. Παρακάτω ομαδοποιούμε μερικές προτάσεις για υλικά διακόσμησης ανάλογα με το αν προορίζονται για ενήλικες (άνδρες και γυναίκες) ή παιδιά (κορίτσια και αγόρια).

Υλικά διακόσμησης για τις πασχαλινές λαμπάδες

pasxalines_lampades_4aΕνήλικες

Κορδέλες
Κορδόνια
Αποξηραμένα άνθη
Στάχια
Δαντέλες
Ξυλάκια κανέλας και άλλα μυρωδικά
Διακοσμητικά αντικείμενα, ανάλογα με το θέμα
Δωράκια, όπως κομπολόι για τους άνδρες ή μενταγιόν για τις γυναίκες

Παιδιά
Κορδέλες
Κορδόνια
Παιχνιδάκια, όπως ανεμόμυλους, ξύλινα παιχνίδια, κούκλες – ήρωες
Πουγκάκια με καραμέλες ή σοκολατένια αυγουλάκια

Προτάσεις διακόσμησης για τις πασχαλινές λαμπάδες

Ναυτική – θαλασσινή λαμπάδα

dsc04552

Ξεκινήστε τη δημιουργία σας πάνω σε ένα λευκό κερί. Κρατήστε τη λαμπάδα και αρχίστε να τυλίγετε από τη βάση μέχρι τη μέση της λαμπάδας, ένα μπλε κορδόνι αφήνοντας κενά ανάμεσα. Θα κολλήσετε το κορδόνι στη βάση και στη μέση του κεριού, ώστε να μείνει σταθερό. Μπορείτε να αντιστρέψετε τους χρωματισμούς, χρησιμοποιώντας λευκό κορδόνι σε μπλε κερί. Λίγο κάτω από τη μέση του κεριού, δέστε με μια μπλε (ή λευκή για το αντίστροφο) κορδέλα έναν όμορφο φιόγκο, στερεώνοντας με αυτόν ένα όμορφο διακοσμητικό που θυμίζει θάλασσα. Αν προορίζεται για άνδρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια άγκυρα, αν προορίζεται για γυναίκα, μια όμορφη πρόταση είναι ένα ασημένιο μπρελόκ σε σχήμα βαρκούλας και αν προορίζεται για αγοράκι, ένα παιχνιδάκι με ένα πειρατικό καραβάκι είναι ότι πρέπει. Ειδικά για μια λαμπάδα που απευθύνεται σε γυναίκα, μπορείτε να τυλίξετε το κορδόνι χωρίς να αφήνετε κενά και να κολλήσετε πάνω του, μικρά κογχυλάκια και αστερίες.

Πασχαλινή λαμπάδα του αγρού

handmade-easter-candle-with-cinnamon-and-dried-orangeΜια κίτρινη ή λευκή λαμπάδα είναι κατάλληλη για να δημιουργήσετε πάνω της ένα θέμα με λουλούδια του αγρού. Προμηθευτείτε αποξηραμένα άνθη και στάχια. Φτιάξτε ένα μπουκετάκι από τα άνθη και τα στάχια και δέστε το περίπου στη μέση της λαμπάδας και σε σημείο που να μην ενοχλεί όταν ανάψει το φυτίλι. Για να το δέσετε, θα χρησιμοποιήσετε μια κορδέλα σε χρώμα και πλάτος που σας αρέσει. Στη φαντασία δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί. Ολοκληρώστε με έναν όμορφο φιόγκο. Μια τέτοια λαμπάδα είναι κατάλληλη για γυναίκα, αλλά και για κορίτσι. Μπορείτε να τη δωρίσετε στην αδερφή σας, την πεθερά σας ή τη μητέρα σας.

Πασχαλινή λαμπάδα fashion elements

lampada-koumpia250detailΓια μια γυναίκα που αγαπά τη μόδα, μπορείτε να φτιάξετε μια όμορφη λαμπάδα διακοσμημένη με δαντέλα, κορδέλες, κουμπιά και ότι άλλο έρχεται στο μυαλό σας, όταν σκέφτεστε «μόδα». Ξεκινήστε λοιπόν με ένα λευκό κερί (ή άλλο χρώμα που σας αρέσει). Πάρτε μια λωρίδα από μαύρη δαντέλα και τυλίξτε την γύρω το κερί μέχρι τη μέση, στερεώνοντάς τη με λίγη κόλλα. Κατά μήκος της μιας πλευράς κολλήστε μερικά κουμπιά (σε μαύρη δαντέλα, χρησιμοποιήστε λευκά κουμπιά) ξεκινώντας με ένα σε μέγεθος που να εφαρμόζει πάνω στην λαμπάδα και κατεβαίνοντας μικρύνετε το μέγεθος των κουμπιών. Πάνω από το πρώτο κουμπί, δέστε ένα φιόγκο από 3-4 λεπτές κορδέλες (λευκές) που θα έχετε πιάσει μαζί και αφήστε τις άκρες τους να φτάνουν μέχρι το τέλος της λαμπάδας.

Πασχαλινή λαμπάδα για μικρούς πρίγκιπες

547301_169245946529881_169219036532572_252538_1596717589_nΓια τον μικρό πρίγκιπα που του χαρίσατε το όνομά του, μπορείτε να φτιάξετε μια λαμπάδα που θα τον εντυπωσιάσει. Διαλέξτε ένα χρώμα για το κερί που θα ταιριάζει με το παιχνίδι που θα χρησιμοποιήσετε. Τα παιχνίδια μπορεί να είναι είτε ο αγαπημένος του ήρωας, είτε όμως και ένα αντικείμενο από την αγαπημένη του ομάδα. Έτσι λοιπόν μπορείτε να αγοράσετε ένα μπλε κερί, στο οποίο θα δέσετε με μια κόκκινη κορδέλα τον spiderman. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε ένα λευκό κερί, το οποίο μέχρι τη μέση θα το τυλίξετε, χωρίς να αφήνετε κενά, με μια κόκκινη κορδέλα ή κορδόνι. Περίπου στη μέση της λαμπάδας, θα στερεώσετε με μια κορδέλα το ρολόι του Ολυμπιακού. Φυσικά τις δύο παραπάνω προτάσεις θα τις προσαρμόσετε ανάλογα με τον αγαπημένο του ήρωα και την αγαπημένη του ομάδα.

Πασχαλινή λαμπάδα για μικρές κυρίες

P3212455Θα χρειαστείτε ένα κερί στο χρώμα που σας αρέσει. Λευκό, πορτοκαλί, ροζ, κίτρινο, κόκκινο… Ανάλογα με το χρώμα της λαμπάδας, θα διαλέξετε ένα χρώμα που να ταιριάζει, για το κορδόνι που θα χρησιμοποιήσετε. Λίγο κάτω από τη μέση του κεριού, δέστε το κορδόνι σφικτά, χωρίς κενά και καλύψτε μια επιφάνεια περίπου 8-10 εκατοστών, στερεώνοντας με λίγη κόλλα. Πάνω στο κορδόνι μπορείτε δέσετε με μια κορδέλα ότι παιχνιδάκι πιστεύετε ότι θα αρέσει στην μικρή κυρία, για την οποία προορίζετε τη λαμπάδα. Ένα ξύλινο παιχνίδι, μικρές πεταλούδες, ένα μικρό κουκλάκι, την αγαπημένη της κούκλα, ένα μικρό πορτοφολάκι, ένα μικρό τσαντάκι με λαστιχάκια για τα μαλλιά της και ότι άλλο περάσει από το μυαλό σας.

pasxa1bΓια να προσφέρετε τις λαμπάδες, αγοράστε ειδικά κουτιά και χάρτινες συσκευασίες για λαμπάδες που υπάρχουν σε αφθονία στην αγορά. Για να βάλετε την προσωπική σας σφραγίδα ακόμη και στο «περιτύλιγμα», μπορείτε να γράψετε μια αφιέρωση ή να κολλήσετε ένα διακοσμητικό στοιχείο που θα ταιριάζει με τη διακόσμηση της λαμπάδας.

Οι προτάσεις δεν έχουν τελειωμό. Αυτές ήταν μερικές μόνο ιδέες. Εσείς απλά θεωρήστε αυτές ως βάση για να υλοποιήσετε ιδέες που θα έρθουν στο μυαλό σας, διαβάζοντας τα παραπάνω.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ftiaksame k emeis!!

Δημοσίευση σχολίου