Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Μέγαρο Μουσικής


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Το στίγμα όσων αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, αλλά συνεχίζουν να παλεύουν, έδωσε χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μουσικής ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Γιώργος Κουρουπός, αρχίζοντας τη συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις ποίησης και μουσικής που θα φιλοξενηθούν από την ερχόμενη Κυριακή, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, στο Μέγαρο. «Είμαστε στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, αλλά το πολεμάμε με κάθε τρόπο, ξεπερνώντας τις υπερβολές και τις εντάσεις. Γιατί γνωρίζω ότι η απόγνωση εκφράζεται με επιθετικότητα επί δικαίους και αδίκους, και το κατανοούμε», είπε, τονίζοντας ότι «το δικό μας όραμα είναι να μπορέσουμε να σώσουμε το Μέγαρο και να μη λυγίσουμε».


Κι αμέσως μετά πέρασε στην παρουσίαση των πολλών και διαφορετικών εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο Μουσικής από την Κυριακή 16 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Πάντα μέσα από τους δρόμους της μουσικής, γιατί «η ποίηση παρηγορεί, όπως και η μουσική» είπε λίγο αργότερα ο Χριστόφορος Λιοντάκης, ένας εκ των έξι ποιητών που θα συνοδεύουν τους στίχους τους με «μουσικές εξαίσιες».



Η αρχή θα γίνει το πρωινό της Κυριακής 16 Μαρτίου (11.30 π.μ.), με μουσική και τραγούδια για παιδιά, σε δύο κύκλους. Τον πρώτο επιμελήθηκε η Τατιάνα Ζωγράφου και στον δεύτερο θα ακουστούν τα τραγούδια που έγραψε ο Πέτρος Περάκης, ένας ταλαντούχος και αφοσιωμένος δάσκαλος που ζει στην Κρήτη.
Κι όταν οι μικροί φιλότεχνοι θα φύγουν, έρχεται η σειρά των ενηλίκων που αγαπούν τόσο την ποίηση όσο και τη μουσική. «Εξι ποιητές συνομιλούν με τη μουσική» είναι ο τίτλος της πρώτης εξαπλής εκδήλωσης, με τους ποιητές Γιάννη Ευσταθιάδη, Λένια Ζαφειροπούλου, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Θωμά Ιωάννου, Χριστόφορο Λιοντάκη και Θανάση Χατζόπουλο να επιλέγουν όχι μόνο τους στίχους που θα ακουστούν αλλά και τη μουσική που θα τους συνοδεύσει.



Λίγο αργότερα, την ίδια μέρα, η Ντόρα Μπακοπούλου θα καθίσει στο πιάνο και έχοντας δίπλα της τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και την ερμηνεύτρια Σαβίνα Γιαννάτου θα μας θυμίσουν μερικά από τα ποιήματα –των λέξεων και της μουσικής– που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις, «της κατ’ εξοχήν ποιητικής μορφής που πέρασε από αυτόν τον τόπο», όπως είπε.



Συναυλίες



Το μεγάλο αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής στην ποίηση θα ολοκληρωθεί με δύο μεγάλες συναυλίες, στις 18 και 19 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης». Ο Γιώργος Νταλάρας θα ερμηνεύσει όλα εκείνα τα έργα των πολλών ποιητών που έντυσε με μουσική ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Γιώργος Νταλάρας αναφέρθηκε στις «δύο Ελλάδες» που κατέτρεχαν αυτόν τον τόπο για χρόνια, τις οποίες ένωσε η ποίηση μέσω της μουσικής του Μ. Θεοδωράκη.

Πηγή: kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου